• INdizajn Studio
  • 9. Septembra 2021.
  • Vijesti

Medijska grupacija Oslobođenje sa udruženjima Srce za djecu koja boluju od raka i Iskra obilježava Zlatni septembar, a ovo je priča o Milici

Razgovor smo počeli suzama, muškim i teškim. Otac trogodišnje djevojčice Milice iz Banje Luke, koja je trenutno na terapiji u UKC-u RS-a, počeo je priču o borbi sa teškom bolešću, dijagnozi, životu koji se u jednom danu okrenuo naopako. Odustati niko ne pomišlja, ni roditelji ni mala, preslatka djevojčica sa kikicom na vrhu glave.

SVIJET SE SRUŠIO

Odlučili su, zbog onih koji prolaze isto, ispričati nam svoju priču.

Medijska grupacija Oslobođenje, zajedno sa udruženjima Srce za djecu oboljelu od raka i Iskra, obilježava Zlatni septembar, mjesec u kojem se podiže svijest o kancerogenim oboljenjima kod djece. Tokom devetog mjeseca predstavićemo vam mališane i njihove roditelje koji se bore sa opakom bolešću.

Slaven Gostimirović govori o svojoj životnoj situaciji.

Prva faza je stanje šoka, to se ne može ispričati. Ona nastupa kada saznate dijagnozu. Ona je imala temperaturicu i nakon što smo izvadili nalaze, doktorica nas je poslala u bolnicu. Naravno, nismo sumnjali ni na kakvu komplikaciju. Nakon kontrolnog nalaza svijet se sruši. Ne znate šta vas je snašlo. Nakon toga idete u proces liječenja koji je zahtjevan, dug, komplikovan. Mijenja vam se sve. Životne navike i potrebe, nadate se da će terapija biti uspješna i da ćete se vratiti ustaljenom načinu života koji ste imali. Cilj nam je da ona što lakše prođe kroz sve ovo. U prvoj fazi koja traje šest mjeseci smo svaki dan u bolnici, nadamo se da će sve ići kako treba, nakon toga ide druga faza koja traje oko godinu i po, govori nam otac trogodišnjakinje.

Kako mala Milica reaguje na sve što se dešava?

– I ona shvata da se nešto dešava, da ima neku obavezu da dođe u bolnicu. Nekada mora i da prespava, u principu svjesna je iako je tako mala, zna šta je. Roditelji često pomisle da djeca ne znaju, ali znaju, bez obzira na godine da ih je nešto drugo zadesilo. Mi se trudimo da ona ne vidi sve naše brige i sve što nas stišće, iskren je Slaven.

OBEĆANJE

Milica, koja je veselo skakutala po igraoni Roditeljske kuće Udruženja Iskra u kojoj smo razgovarali sa njenim roditeljima, nabacila nam je pet. Čvrsto smo obećali jedni drugima da ćemo se, kada sve prođe, sresti u boljem momentu, ispričati priču o pobjedi i priču o sreći.

Akciju Zlatni septembar u okviru koje ćete imati priliku pogledati životne priče malih heroja iz cijele Bosne i Hercegovine podržali su partner BH Telecom i prijatelji projekta Uniqa Osiguranje i NLB Banka.

 

IZVOR: www.oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *