• INdizajn Studio
  • 10. Septembra 2021.
  • Vijesti

Iskra pomaže roditeljima i djeci da dobiju najvažniju bitku, a u njoj volontiraju oni koji su već pobijedili.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra iz Banje Luke već godinama pruža podršku djeci i roditeljima koji se bore sa teškim oboljenjima. Udruženje vodi i roditeljsku kuću u Banjoj Luci, gdje brine o stanarima, živi sa njima, bliski su, pozna probleme i pokušava da oboljelim mališanima i njihovim roditeljima olakša život. Udruženje su osnovali roditelji čija su djeca izliječena od raka.

TERAPIJA, PA CRTANI

Naša ekipa posjetila je roditeljsku kuću. Na svakom koraku osjetite toplinu i spremnost da se pomogne, ljubav i brigu. U roditeljskoj kući dosad je boravilo više od 12 porodica, čija su djeca primala terapiju u UKC-u Banja Luka.

Dijana Berić: Svaki dan imamo radionice

Dijana Berić, predsjednica Udruženja Iskra, ispričala nam je kako izgleda jedan dan oboljelih mališana.

– Prijepodne je namijenjeno za bolničke obaveze, ujutro svi idu na odjel raditi krvnu sliku, počinju sa terapijom ili rade neke druge pretrage. Sve se obično završi do 13 sati, osim ako mališani ne primaju terapije koje se primaju nekoliko dana bez prestanka. Obično je majka pratilac djeteta, nakon terapija vraćaju se na ručak, djeca se igraju u našoj igraonici ili gledaju crtane filmove. Skoro svaki dan organizuje se određena radionica, mada u doba Covida moramo poštivati sve epidemiološke mjere, priča nam Dijana.

Suština boravka u roditeljskoj kući je interakcija roditelja i djece, ovdje su svi isti, imaju iste strahove i tjeskobe, pa im je lakše sa svim tim se nositi kada su okruženi ljudima koji su to preživjeli ili preživljavaju. Nada u ozdravljenje je jako bitna, a strah veliki, tako da im je ovdje lakše.

Vita Malešević, predsjednica Upravnog odbora Udruženja, od osnivanja volontira u roditeljskoj kući. I sama je prošla kroz životnu dramu, maligno oboljenje djeteta.

BRIGA MANJE

– Roditeljska kuća je spasila mnogo porodica, koje nisu iz Banje Luke, da ne spavaju u šupama, da ne iznajmljuju stanove, da u svakom momentu mogu dijete odvesti u bolnicu. Djeca i roditelji imaju sve uslove da žive normalnim životom, da se školuju, razmijene iskustva. Moje dijete je četvrta godina medicine, zbog svega što je prošlo, želi pomagati drugima. I ja razmišljam isto, pomagaću djeci i roditeljima dok mogu. To je jače od mene, govori nam Vita.

Medijska grupacija Oslobođenje sa udruženjima Srce za djecu koja boluju od raka i Iskra obilježava Zlatni septembar, u okviru kampanje pričamo o malim a velikim herojima iz cijele BiH. Kompletnu priču o roditeljskoj kući u Banjoj Luci pogledajte na našem portalu.

Akciju Zlatni septembar u okviru koje ćete imati priliku pogledati životne priče malih heroja iz cijele Bosne i Hercegovine podržali su partner BH Telecom i prijatelji projekta Uniqa Osiguranje i NLB Banka.

 

IZVOR: www.oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *