Roditeljska kuća u Banjaluci izgrađena je na inicijativu Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”. Namijenjena je roditeljima i djeci koja se na Odjeljenju dječije hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske liječe od malignih bolesti.
Roditeljska kuća “Iskra” u Banjaluci prva je kuća ove vrste na području Republike Srpske, a bolesnim mališanima ona je dom daleko od kuće.
Implementacija projekta izgradnje Roditeljske kuće započela je 2014. godine zahvaljujući podršci tadašnjeg predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika.
Aktivnostima prikupljanja sredstava veliku i nesebičnu podršku pružile su i javne institucije, privatne kompanije i građani Republike Srpske.
Sredstva za izgradnju Roditeljske kuće prikupljena su humanitarnom akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je održana 24.12.2014. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Izgradnja Kuće počela je 10. septembra 2015. godine polaganjem kamena temeljca. Kuća je završena u julu 2016, a prvi mali stanari s roditeljima uselili su se u kuću 8. septembra 2016. godine.

Roditeljska kuća “Iskra” je površine 500 metara kvadratnih. Posjeduje sedam apartmana za boravak bolesne djece i njihovih porodica i zajedničke prostorije trpezariju s kuhinjom, dnevni boravak, vešernicu, učionicu, tihu sobu za razgovor sa psihologom ili za posjete prijatelja i rodbine i kancelariju.
U dvorištu se nalazi zelena površina sa igralištem i klupama, a u sklopu Kuće je i parking za potrebe stanara.