Dječji malignitet pripada grupi rijetkih bolesti jer od 100 odsto oboljelih od maligniteta manje od jedan odsto su djeca. Uprkos tome što je rijedak, a rezultati liječenja su vrlo dobri, rak je drugi po učestalosti uzrok dječje smrtnosti.

Prema podacima kojima raspolaže Odjeljenje dječije hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 35 mališana.

Od ove zloćudne bolesti obolijevaju djeca svih životnih uzrasta, a prema nalazima ljekara pet najčešćih vrsta zloćudnih bolesti dječje dobi su leukemija, tumori mozga, neuroblastoma, Wilmsov tumor i limfomi.

Procenat izlječenja i prognoza zavise od vrste maligne bolesti kao i od mnogo drugih faktora medicinske prirode, ali djeca oboljela od raka danas imaju velike šanse za izlječenje.

U posljednjih 30 godina stopa preživljavanja porasla je sa 30 na 75 odsto, a neke vrste dječjeg maligniteta imaju preživljavanje više od 90 odsto.

Prosječno će, dakle, čak tri četvrtine oboljele djece pobijediti karcinom i živjeti normalnu dužinu i kvalitet života.

I pored intenzivnog istraživanja u ovom području ni danas se još ne zna zašto djeca obolijevaju od raka. Pošto do sada uzrok maligniteta kod djece još nije objašnjen, ako vaše dijete oboli od raka, važno je da znate da ni vi ni ono niste učinili ništa što je moglo da bude uzrok bolesti.

Takođe, niste mogli da uradite nešto da biste ovu bolest kod svog djeteta spriječili.

Današnji svjetski standardi dijagnostike, liječenja, njege i brige o djeci i mladima sa kancerom zahtijevaju uključivanje šire društvene zajednice jer dječji malignitet je porodična bolest i svaki član porodice snosi dugotrajne posljedice.