Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizuje ga zlatna traka

“Zlatni septembar” je globalna kampanja podizanja svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću da bi javnost bolje razumjela bolest, a oboljela djeca lišila težine predrasuda.

Zlatna traka je simbol podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

A zlatna boja, boja snage, hrabrosti i istrajnosti, simbolična je boja naših malih, velikih heroja.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljedice na rast i razvoj djece kao i na cjelokupnu porodicu, a nažalost, od ove zloćudne bolesti obolijevaju djeca svih životnih uzrasta. Prema nezvaničnim podacima godišnje na području Republike Srpske od malignih bolesti oboli oko 50 djece uzrasta do 18 godina. Borba koju prolaze oboljeli mališani, ali i njihove porodice, mukotrpna je, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima moraju da se nose.

Cilj kampanje “Zlatni septembar” jeste podići svijest o svim aspektima te borbe kako u periodu boravka u bolnici, tako i nakon povratka u matičnu sredinu poslije liječenja.

Zato s ponosom ponesite na reveru zlatnu traku i na taj način dajte nam podršku jer, nažalost, najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *