• INdizajn Studio
  • 31. Decembra 2021.
  • Vijesti

Rak je bolest koja pogađa cijelu porodicu, a traume liječenja uporedive su sa ratnim traumama. Udruženje roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Iskra“ već godinama realizuje brojne projekte, radionice i kampove sa ciljem ohrabrivanja i pružanja podrške mališanima i njihovim roditeljima.

Rekli su ovo iz “Iskre” za Srpskainfo i dodali da je praznični period u njihovom udruženju uvijek ispunjen raznovrsnim aktivnostima.

– Organizujemo radionice, izrađujemo novogodišni  nakit, raznim tehnikama ukrašavamo igraonicu i hodnike. U skladu sa praznicima i euforijom koja vlada zbog Nove godine brojni donatori su se odazvali i darovalii paketiće i slatkiše našim mališanima – potvrdili su iz Udruženja.

Misija Udruženja “Iskra” je pružanje informacija, psihološke i socijalne pomoć porodicama, vanbolnički smještaj za djecu i porodice “Roditeljska kuća”, zastupanje bolesne djece i porodica, materijalna pomoć Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC RS Banjaluka, informisanje javnosti o malignim dječjim bolestima, kao i saradnja sa nadležnim institucijama i srodnim organizacijama u zemlji i svijetu.

– Što više radimo sve više smo svjesni koliko tek treba da učimo i napredujemo, a vođeni našom misijom i vizijom nećemo posustati, jer naša djeca zaslužuju da za njih budemo najbolji što možemo, i malo više od toga – kazali su oni.

Udruženje roditelja “Iskra” realizovalo je do sada mnogo uspješnih projekata, a neki od njih su izgradnja “Roditeljske kuće”, projekat opremanja kuhinje na Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC RS Banjaluka za koji su prikupljena sredstva organizovanjem dobrotvorne prodajne izložbe “Umjetnost za humanost”.

– Organizovali smo šestu Regionalnu konvenciju mladih liječenih od raka u djetinjstvu kao i akciju doniranja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka – naglasili su iz Udruženja. Tradicionalno realizuju i ljetnje rehabilitacione kampove za porodicu mališana liječenih od malignih bolesti, jer je rehabilitacija nakon liječenja od izuzetnog značaja.

Hrabre priče

– Trenutno sprovodimo projekat psihosocijalne podrške koji sufinansira Grad Banjaluka. Realizacijom projekta nastala je knjiga pod nazivom “Hrabre priče”. U njoj je 37 roditelja i djece opisalo svoje iskustvo u borbi sa malignom bolesti – naglasili su iz Udruženja.

Kroz svoja iskustva ovi hrabi akteri knjige žele da olakšaju teške trenutke u procesu liječenja djece i pokažu da u ovoj borbi nisu sami.

Na ovaj način drugim roditeljima pružaju podršku i nadu da sve može završiti dobro bez obzira na tešku situaciju u kojoj su se našli.

Uspješan rad “Roditeljske kuće” ogleda se u mogućnostima i bogatim sadržajem koji djeci i njihovim roditeljima stavljaju na raspolaganje, kao i djelovanje u okviru Udruženja grupe mladih izliječenih od raka, i kroz sve druge aktivnosti ovog Udruženja.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” osnovano je 4. novembra 2014. godine u Banjaluci. Osnovali su ga roditelji djece oboljele od raka koji su, znajući iz vlastitog iskustva za sve probleme kroz koje prolazi porodica oboljelog djeteta i shvatajući važnost podrške u najtežim trenucima, željeli da pruže pomoć i podršku drugim roditeljima i djeci.

 Svojim djelovanjem i radom utiču na poboljšanje položaja porodica djece oboljele od malignih bolesti i dovedu do pozitivnih promjena u društvu. Udruženje trenutno broji 178 članova.

Misija Udruženja jeste da djeci oboleloj od raka i njihovim roditeljima pruži pomoć i podrška, a sve aktivnosti usklađene su s tim ciljem.

– Ono što nas gura dalje prvenstveno su naši mali heroji velikog srca. Oni se s bolešću možda ne bore na isti način i istom snagom, ali svi imaju zajednički cilj, a to je pobjeda. Na manje od toga oni ne pristaju – ističu iz “Iskre”.

Oni zaslužuju da mi za njih damo ono najbolje od sebe i malo više od toga.

– Naša vizija je da djeca oboljela od malignih bolesti dobiju najbolje uslove liječenja i najbolju dijagnostiku, tretman, njegu i praćenje nakon okončanog liječenja sa najvećim izgledima za liječenje i oporavak, a njihovi roditelji aktivnu, trajnu i cjelovitu pomoć i podršku. Svrha našeg udruženja je da djeca imaju pravo na liječenje, izliječenje i život, a roditelji imaju nezamjenjivu i značajnu ulogu u životu svoje djece i pravo da aktivno učestvuju u njihovom liječenju – zaključili su iz Udruženja.

IZVOR: www.srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *