• INdizajn Studio
  • 6. Oktobra 2023.
  • Vijesti

Povodom Nedjelje djeteta u saradnji sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske organizovali smo informativno-edukativnu radionicu za djecu sedmih razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Banjaluke.

Radionicu su vodili predsjednik Udruženja gospodin Milan Berić, psiholog Udruženja Aleksandra Klindić i MladiCa Udruženja Marija Babić.

Cilj radionice bio je da učenike upoznamo sa postojanjem malignih bolesti kod djece, osnovnim karakteristikama, toku i trajanju liječenja, problemima i potrebama porodica oboljelog djeteta, te ispravnim načinima pružanja podrske.

U razgovoru sa učenicima naveli smo najčešće teškoće i izazove sa kojima se suočavaju djeca i roditelji pri povratku u zajednicu i koji su to najčešći mitovi i neistine u vezi raka kod djece i mladih. Naveli smo i koji su to ispravni načini pružanja podrške djeci koja su u procesu liječenja i privremeno su odvojeni od škole i vršnjaka.

Na ovaj način, čestim istupanjem u javnost i edukacijom naših građana, uz pomoć medija, kulturnih i javnih institucija, nastojimo da razvijamo empatiju kod djece i mladih, a razumijevanje kod odraslih ljudi.

A sve to zbog poboljšanja kvaliteta života oboljele djece i njihovih porodica, jer je osjećaj pripadnosti i razumijevanja zajednice jedan od najvažnijih faktora za brži i lakši povratak porodice načinu života kakav je bio prije pojave bolesti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *