• INdizajn Studio
  • 31. Decembra 2021.
  • Vijesti

Koliko god je liječenje bilo teško, imali smo i lijepih situacija, upoznali smo mnogo ljudi i iz svega lošeg smo izvukli nešto dobro, istakla je Marija Babić povodom promocije knjige “Hrabre priče” koju je u Domu omladine u Banjaluci predstavilo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Ona je dala svoj doprinos stvaranju ove knjige kako bi roditeljima i djeci koji se bore s ovom bolešću bili neki vid podrške.

“S obzirom na to da su tu priče svih mladih koji su izliječeni i koji su sa svojim životom nastavili normalno, ovo sve treba da ih podstakne na pozitivno razmišljanje. Ja sam osam godina imala leukemiju, a sa 10 godina mi se završilo liječenje”, priča Babićeva.

Još jedna mlada djevojka Danijela Stojičić, koja je sa samo 10 godina imala maligni tumor na mozgu, učestvovala je u stvaranju ove knjige.

“Ja sam se takođe liječila prije skoro osam godina, a u ovoj knjizi sam napisala svoje iskustvo. I danas podržavam djecu koja se liječe i smatram da je podrška nešto najbitnije tokom tog perioda”, rekla je Stojičićeva.

 

 

Katica Kerkez, koordinator projekta “Hrabre priče”, rekla je da su njihove priče pisane srcem i napunjene suzama i opisuju put svakoga ko se zatekao na Odjeljenju dječje hematoonkologije.

“Sve nas koji smo učestvovali u stvaranju ove knjige vodila je želja da nekim novim roditeljima i djeci svojim iskustvom probudimo nadu da sve može završiti dobro”, istakla je Kerkezova.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja “Iskra”, rekla je da sve ove priče imaju zajedničku nit, ali da je još mnogo toga ostalo neispričano.

“Vrijeme će biti ključ koji će ih otključati, kako bi ih uspjeli ispričati jednog dana”, naglasila je Berićeva.

Jelica Predojević Samardžić, šef Odjeljenja dječje hematoonkologije na Univerzitetskom kliničkom centru RS, kazala je da je jako važan psihosocijalni aspekt u liječenju ovih pacijenata, koje je veoma komplikovano.

“U ovoj knjizi je ispričan važan, ali samo jedan dio cijele te teške i hrabre priče”, rekla je Predojević Samardžićeva.

 

 

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, istakla je da će grad Banjaluka podržavati više ovakve projekte te je tom prilikom zahvalila malim i velikim herojima koji su učestvovali u ovoj priči.

Ova knjiga sadrži 37 priča roditelja i djece koji su opisali svoje iskustvo borbe sa malignom bolesti. Nastala je realizacijom projekta psihosocijalne podrške Udruženja roditelja “Iskra”, a koji je putem javnog poziva sufinansirao grad Banjaluka – Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

IZVOR: www.nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *