• INdizajn Studio
  • 18. Februara 2021.
  • Vijesti

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci simbolično su izloženi radovi djece nastali u likovnim radionicama koje su organizovane u proteklih šest godina u ovoj instituciji, povodom 15. februara, Svjetskog dana borbe protiv malignih bolesti djece.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić rekla je da je proteklih šest godina Muzej Srpske organizovao likovne radionice na kojima su djeca osnovnih i srednjih škola imali priliku da crtaju i kroz crtež izraze svoja osjećanja i pošalju poruku djeci koja se liječe od malignih bolesti.

“Ovo je na neki način povratak i veza sa stvarnošću i normalnim životom oboljele djece, što prija mladom čovjeku koji je istrgnut iz svakodnevnice”, rekla je Berićeva novinarima u Banjaluci.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo rekla je da Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad već sedmu godinu ima dobru saradnju sa “Iskrom”. “Nažalost, zbog pandemije virusa korona djeca nisu mogla da dođu u Muzej. U kontaktu smo sa svim školama koje su svih proteklih godina bile podrška djeci iz Roditeljske kuće i Hematoonkološkog odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske”, rekla je Nogo.

Prema njenim riječima, Muzej Srpske je uvijek otvoren za ovakve radionice i izložbu, te je dodala da je važna podrška svih banjalučkih škola koju dobijaju.

Muzejski pedagog Ana Brataševec rekla je da je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ svake godine postavlja pitanje o doprinosu institucija svjetskoj borbi protiv dječijih malignih oboljenja.

“Ono što Muzej Srpske već sedmu godinu radi je da uključuje djecu iz škola i drugih obrazovnih institucija da zajedno putem kreativnih radionica i događaja promoviše ovu borbu kao globalni odgovor na sugestije SZO”, rekla je ona.

 

IZVOR: www.glassrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *