Borba koju djeca oboljela od raka prolaze sa svojim roditeljima mukotrpna je i duga, a troje od četvoro mališana uspješno dobije tu bitku

Svjetski dan djece oboljele od raka obilježava se 15. februara na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Taj datum obilježava se u više od 88 zemalja.

Maligne bolesti kod djece spadaju u grupu rijetkih bolesti jer od njih u svijetu oboli od jedan do dva odsto populacije. Ali rak je u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod djece uzrasta od nula do 14 godina, odmah iza saobraćajnih nesreća.

Uzroci nastanka najvećeg broja dječjih malignih bolesti su nepoznati, a djeca najčešće obolijevaju od leukemije, tumora mozga, limfoma, zatim drugih tumora kao što su to neuroblastom i Wilmsov tumor te tumori mišićnog i drugih mekih tkiva, maligni tumori kosti, oka, jetre…

Bolničko liječenje, zavisno od dijagnoze, traje od šest mjeseci do godinu dana. Borba koju djeca oboljela od raka prolaze sa svojim roditeljima mukotrpna je, teška i duga, a nerijetko su nakon izlječenja prisutne i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Troje od četvoro mališana pobijedi rak.

Saznanje da dijete boluje od raka mijenja život porodice iz temelja. Nevjerica, poricanje, strah, tuga, ljutnja i depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja s dijagnozom. Uz emocionalni šok, porodica trpi ogroman organizacioni i materijalni teret jer rak je bolest koja pogađa cijelu porodicu.

Izuzetno je važno ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i njihove porodice tokom intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe i probleme nakon izlaska iz bolnice, jer u našoj sredini rak je još tabu tema i za većinu ljudi pričati o njemu izuzetno je teško, ponekad i neprihvatljivo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *