• INdizajn Studio
  • 16. Januara 2019.
  • Vijesti

Banjaluka – Koliko je borba sa opakim bolestima teška shvatile su i petogodišnja Katarina Franta i osmogodišnja Sofija Motika iz Republike Srpske, koje su ošišale svoje duge kose kako bi njihove vršnjakinje oboljele od raka dobile perike i sa osmijehom na licu izvojevale najveće životne bitke.

Katarina je bila najmlađa učesnica humanitarne akcije “Moja kosa – tvoja kosa”, koju su u septembru prošle godine u Banjaluci organizovali banjalučko Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva. Njen plemeniti gest ni mnogo starije od nje nije ostavio ravnodušnim. Iako mala da bi razumjela sve nedaće koje sa sobom donosi opaka bolest, vidjevši na televiziji djevojčice koje same sebi crtaju kosu, kroz suze je saopštila majci da želi da im pomogne.

– Kosa mi je bila skoro do pola ledja i htjela sam da je darujem drugoj djeci da ih usrećim. Nije mi nimalo žao što sam se ošišala – ispričala je Katarina za “Glas Srpske”.

Ovim humanim gestom, crnokosa djevojčica vedrog pogleda, pružila je nesebičnu podršku starijem bratu Maksimu, kome je u avgustu prošle godine dijagnostikovana limfoblastna leukemija i koji je baš u vrijeme humanitarne akcije zbog bolesti i terapija gubio kosu. I dok ponosno priča o svom naizgled malom gestu humanosti, Katarina ne skida pogled sa Maksima. Uz roditelje, ovom veselom dječaku mladja sestra i brat najveća su podrška da se hrabro bori sa bolešću i ne dozvoljava da mu ona ukrade osmijeh sa lica. Uprkos svim nedaćama, nastavu u prvom polugodištu četvrtog razreda uspješno je završio u “roditeljskoj kući” u Banjaluci.

– Nedostaju mi drugari i nadam se da ću se veoma brzo vratiti u svoj razred. Omiljeni predmeti su mi fizičko, likovno i vjeronauka, dok malo manje volim matematiku – ispričao je Maksim, koji slobodno vrijeme provodi crtajući junake iz crtanih filmova i video-igara.

Za majku Draganu Franta njena djeca najveće su bogatstvo, a njihova mala plemenita srca vodilja u najvažnijim životnim bitkama.

– Nije bilo lako suočiti se sa bolešću djeteta. Ipak, naši mališani su nam najveći izvor energije u ovoj borbi i znam da smo na pravom putu. Maksim dobro podnosi terapije i vjerujem da će sve biti dobro – kazala je Dragana i dodala da je ponosna na to što njena kćerka saosjeća sa oboljelom djecom i želi da pomogne na neki svoj način. Ispričala je da prije ove humanitarne akcije Katarina nikada nije dozvoljavala da je šišaju.

Kako bi pomogla djevojčicama i dječacima kojima bolest krade djetinjstvo, dugu plavu kosu ošišala je i osmogodišnja Sofija Motika iz Vlasenice i svoj čuperak i pismo podrške poslala Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”. Malena zlatokosa, kako je odmila zovu, bila je nepokolebljiva u svojoj namjeri da pomogne vršnjacima.

– Odlučila sam da se ošišam i pošaljem kosu da se naprave perike za djecu koja boluju od raka. Sjetila sam se i da je moj ujko, koga sam mnogo voljela, bolovao od te bolesti i da mu je od terapija opala kosa, zbog čega je bio mnogo tužan – ispričala je Sofija.

Iako su je pojedini drugari u razredu zadirkivali, mala Vlaseničanka kaže da je to ne brine, jer zna da je učinila nešto lijepo i plemenito.

Njena majka Tatjana Golijanin kaže za “Glas Srpske” da je prvo mislila da je Sofijina želja da se ošiša prolazna, pa je izbjegavala da je odvede kod frizera.

– Mislila sam da je to neka njena trenutna reakcija na nešto što je vidjela da su druge djevojčice radile, medjutim, ona je bila odlučna da istjera svoje. Kada je sjela na frizersku stolicu, i frizerka i ja smo je nekoliko puta pitale da li je sigurna i da li želi da odustane, ali bila je nepokolebljiva. Kada joj je odsjekla prvi “repić”, meni nije bilo nimalo svejedno, ali Sofijin komentar je bio da će joj kosa brzo

porasti – ispričala je Tatjana i naglasila da su suprug i ona ponosni na svoju kćerku i da vjeruju da je ovo znak da će izrasti u dobru osobu.

Perike
Upravnica “roditeljske kuće” u Banjaluci Katica Kerkez ističe da u kući trenutno boravi pet mališana koji se u Univerzitetskom kliničkom centru RS liječe od malignih bolesti.

– Akcija “Moja kosa – tvoja kosa” bila je veoma uspješna. Tokom akcije na Trgu Krajine prikupljeno je 146 kosa, a do sada smo dobili tri perike za naše mališane – rekla je Kerkez.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *