• INdizajn Studio
  • 9. Septembra 2023.
  • Vijesti

BANjALUKA, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Milan Berić rekao je danas u Banjaluci da je veoma važna podrška pojedinaca i institucija Republike Srpske koji su shvatili značaj problema ove djece, te zahvalio poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske koji su usvojili zakon po kojem roditelji koji se brinu o oboljeloj djeci, tokom bolovanja primaju stoodstotnu platu.

“Udruženje je od svog osnivanja, 2014. godine krenulo u kampanju podizanja svijesti javnosti o ovom problemu i postiglo određene uspjehe. Predsjednik Srpske Milorad Dodik prepoznao projekat roditeljske kuće u Banjaluci i pružio podršku realizaciji ovog projekta”, rekao je Berić Srni na banjalučkom Trgu Krajine gdje je građanima dijeljen promotivni materijal s ciljem skretanja pažnje sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka, u okviru globalne kampanje “Zlatni septembar”.

Berić je istakao da su mnogo veće šanse za izlječenje djece što se ranije otkrije bolest.

BeriĆ je najavio i otvaranje kancelarije u Istočnom Sarajevu, te je dodao da ovo udruženje nije samo banjalučko, već da djeluje u cijeloj Srpskoj.

On je proslavljenom srpskom rukometašu Mladenu Bojinoviću uručio odluku kojom je 1. jula imenovan za ambasadora ovog udruženja.

“Juče smo doibili drugog abasadora, popularnog glumca Enisa Bešlagića i zadovostvo nam je da nas predstavljaju takve dvije veličine”, naveo je Berić.

Bojinović je rekao da je bez oklijevanja prihvatio projedlog predsjednika “Iskre” da bude njihov ambasador, posebno što je riječ o djeci.

“Od kada sam u rukometnoj `penziji`, sve moje aktivnosti su vezane za rad sa djecom, posebno oboljeloj i nadam se da će ova iskra da zapali vatru i da se svi uključe još više jer djeca su naša budućnost i oboljela djeca treba da osjete da smo uz njih u svakom trenutku”, rekao je Bojinović.

Dvadesetjednogodišnji student treće godine Fakulteta za grafički dizajn Marija Babić, je nakon dvogodišnjeg liječenja, koje je počelo 2009. godine, uspjela da pobijedi leukemiju.

“Uspješno sam izliječena i trudim se da podignem svijest o dječijem malignitetu, da učestvujem u svim aktivnostima udruženja, kako bismo što većem broju ljudi skrenuli pažnju na ovakve proble. Bolest je prisutna kod male djece, bolnička odjeljenja su puna, ali se u javnosti o tome ne zna koliko je to opasno i prisutno oko nas”, navela je ona.

Dvadesetogodišnja Danijela Stojičić rekla je da se od maligne bolesti liječila prije devet i po godina. Ona je navela da se liječila nekoliko godina, te da je terapije za imunitet nastavila na klinici u Moskvi.

Stojičićeva kaže da je zaposlena u kazinu u Banjaluci, te da na jesen planira da upiše Pravni fakultet.

U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti, prema nezvaničnim podacima, oboli 35 djece.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemija, tumori centralnog nervnog sistema – tumori mozga i leđne moždine, neuroblastom, tumor bubrega /Vilmsov tumor/, tumor kosti, te limfomi.

IZVOR: www.srna.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *